Skip to main content

Nejlevnější povinné ručení - kalkulačka & srovnání autopojištění

Aktualizováno - 22/07/2018, 10:28

Pokud se ptáte jak a kde koupit nejlevnější povinné ručení v roce 2018/2019 pro svůj stávající nebo nový vůz, zpozorněte. Přinášíme aktuální informace týkající se jak kalkulaček povinného ručení pro orientační výpočet ceny autopojištění, tak novinky ohledně srovnávačů povinného ručení na českém internetu. Faktem je, že v nabídkách povinného ručení u českých, ale i zahraničních, pojišťoven jsou až tisícové rozdíly a nemálo klientů, kteří již řadu let neměnili své pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, zbytečně přeplácí svou auto pojistku až o desítky procent a zbytečně! Změnou stávající pojistné smlouvy s jakoukoli pojišťovnou by ušetřili od 1 - 7 tisíc korun v závislosti na druhu povinného ručení, délce bezeškodného průběhu a bonusech z povinného ručení - jak zjistit stávající bonus a malus u povinného ručení.

Kalkulačky povinného ručení s / bez osobních údajů

Každý, kdo někdy porovnával ceny povinného ručení přes online kalkulačky na internetu ví, že ve většině případů je potřeba kompletně vyplnit srovnávací formulář a to včetně osobních údajů. Pokud hledáte kalkulačku povinného ručení, která funguje anonymně a bez registrace nebo zadávání osobních údajů, na internetu jich pár je, ale nebudu je zde odkazovat, protože dle mých zkušeností nabízejí velmi omezené srovnání napříč českými pojišťovnami a nejnižší cena porovnávaného vozidla byla naopak vyšší, než u stávající pojistky. Pokud po dlouhém pátrání a čtení diskusí na internetu, kde své zkušenosti s povinným ručením u Kooperativy, Allianz, České pojišťovny, ČSOB pojišťovny, Axa či pojišťovny Slavia přezentuje velké množství řidičů, skončíte u nějakého online srovnávače cen autopojištění a budou po vás chtít registraci, nebo vyplnění osobních údajů, budete muset patrně rezignovat.

Existují i kalkulačky povinného ručení, kde nemusíte zadávat osobní údaje. Většina z nich však nenabízí zajímavé slevy na auto pojištění a bez osobních údajů bude výsledná cena za pojistku značně nepřesná...

Mohlo by vás potěšit, že uvedením osobních údajů se výrazně zpřesní ocenění vašeho povinného ručení a kalkulátor vám spočítá náklady na autopojištění přesněji a díky IČO/DIČ a osobním údajům za vás ověří celkovou dobu řízení bez dopravní nehody, propočítá bezeškodní průběh a ověří stávající výši bonusů / malusů u vaší pojistky.

Porovnání výše bonusu řidiče u jednotlivých pojišťoven

Bonusy u povinného ručení jsou asi tou nejzajímavější položkou, kterou se rozhodně vyplatí řešit. Bonus u autopojištění je vyjádřen slevou na povinném ručení, kterou poskytuje konkrétní pojišťovna svým řidičům, kteří během 12 měsíců nezpůsobili a nezavinili žádnou dopravní nehodu. Dlouhodobé řízení bez nehod se na vašem povinném ručení projeví slevou až 60%. V opačném případě, tedy pokud zaviníte dopravní nehodu, vaše pojišťovna vám ze stávajícího bonusu odečně předem specifikovaný počet měsíců a pokud se dostanete do mínusu, hovoří se o tzv. malusu z povinného ručení. V takovém případě počítejte s přirážkou k vaší stávající auto pojistce. Za každou dopravní nehodu vám může být odečteno až 36 měsíců z bonusu autopojistky na vaše jméno.

  Roční pojistné bez bonusu Bonus 24 měsíců Bonus 60 měsíců Roční pojistné s max. bonusem
Slavia základ 5.800 Kč 5.200 Kč 4.400 Kč 2.900 Kč
ČSOB Standard 7.400 Kč 5.400 Kč 4.200 Kč 3.600 Kč
AXA Standard 8.600 Kč 7.800 Kč 4.400 Kč 3.200 Kč

Kdo nabízí povinné ručení za nejnižší cenu?

Odpověď na tuto otázku se rozhodně neskrývá mezi řádky. Tak jako u porovnávání cen jakéhokoli jiného zboží a služeb na internetu, je potřeba sledovat srovnávače autopojištění a hledat objektivní "nezávislé" recenze od řidičů v diskusních forech na internetu. Nejlevnější povinné ručení v roce 2018 / 2019 nabízí ta pojišťovna, která kombinuje ty výhody, které jsou zajímavé právě pro váš vůz. U některých pojišťoven výrazně ušetříte, pokud budete kombinovat povinné ručení a havarijní pojištění na auto či motorku. Někdo zase hledá pojišťovnu nabízející nejlevnější povinné ručení bez bonusu, tedy pro řidiče, kteří doposud nemají bonus/slevu za bezeškodní průběh, případně tvrdou ránou "malusu" se dostali do mínusu a nemají nárok na bonus/slevu za dlouholeté řízení bez nehody. Kalkulace povinného ručení je u každé pojišťovny založena na "rizikovosti" jednotlivých klientů, ale také na tom, jaké vozidlo vlastní, jak často a kde s ním jezdí, kde jej parkují a jaká je jejich "historie jízdy" a celková bonita. Tímto se přibližujeme vyspělým západním státům, kde "credit score" a "driver's history" ovlivňuje velmi ýrazně  "car insurance rates", tedy sazby za autopojištění.

Pojistné plnění po dopravní nehodě - co na to pojišťovna?

Nemálo řidičů, kteří nabourali sobě či někomu jinému auto a došlo tak k pojistnému plnění, má neblahé zkušenosti s plněním škod po dopravní nehodě od své pojišťovny. Jak je to možné? No, bavíme se přeci o pojišťovnách, které rády inkasují, ale velice nerady vyplácejí. Tady je vidět, že nejlevnější povinné ručení nemusí být vždy nejlepší volbou, pokud narazíte na pojišťovací společnosti či pojišťováka, který se bude vykrucovat, případně odmítne pojistné plnění vyplatit. Pojišťovny používají nejrůznější výmluvy, jako třeba že k dopravní nehodě nedošlo tak, jak tvrdíte vy, případně váš komplic a snaží se odmítnou vyplatit plnění ze 100%. Některé pojišťovny se pokoušejí znejistit pojistitele a aktéra dopravní nehody tím, že například zná druhého řidiče a jde tedy pravděpodobně o "fingovanou" dopravní nehodu s cílem poškodit pojišťovnu a vylákat vysoké odškodnění.

Pojišťovací agent se vás může pokusit "ošidit" na výši pojistného plnění. Nedejte se, pokud řádně platíte za povinné ručení, máte nárok na celou výši zákonného odškodnění...

Můžete se také dozvědět, že náhradní díly, které vám v rámci pojistného plnění nainstalovali do vašeho vozidla jsou nové a došlo tak k "nechtěnému" zhodnocení vašeho automobilu a pojišťovací agent se může pokoušet snížit vyplácenou částku. Vy však na takové poznámky rozhodně nereagujte, respektive je rovnou odmítněte a požadujte přezkoumání vyhodnocení, odvolejte se k vyjádření pojišťovny, případně kontaktujte právníka, který se zabývá dopravními nehodami, povinným ručením a pojišťovnictvím.

Jaká rizika kryje a naopak nekryje povinné ručení?

Při zřizování nové, nebo prodlužování stávající, pojistky na váš automobil, je dobré se zamyslet nad tím, jaké pojistné krytí získáte pořízením pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem motorového vozidla, které je stanovené zákonem č. 168/1999 Sb., a jež byl novelizován 18. prosince 2014 zákonem č. 354/2014 Sb. Pokud způsobíte dopravní nehodu, budou z vašeho povinného ručení hrazeny škody na cizím vozidle, trvalé následky cestujících do výše limitů stanovených ve vaší pojistné smlouvě, škody na cizím majetku, svodidlech, rodinném domku, plotu a jiných okolních stavbách. Vaše autopojištění vás kryje také pro případ, že způsobíte ekologickou havárii (převrhnete cisternu či kamion). Povinné ručení v základní verzi naopak nekryje škody na vlastním vozidle, pokud jste dopravní nehodu způsobili vy a pochopitelně nehradí ztrátu či odcizení vlastního vozidla. Tato rizika je možné částečně, nebo úplně eliminovat koupí kvalitního havarijního pojištění.

Povinné ručení - srovnání cen online & modelový příklad

V níže uvedené tabulce je uveden pouze modelový příklad, jak fungují pojistné limity u jednotlivých pojišťoven a jaká je cena povinného ručení u jednotlivých českých pojišťoven. Mezi nejlevnějšími pojišťovnami pro uvedený příklad, se umístila Česká podnikatelská pojišťovna, Axa či Direct pojišťovna, ale také Kooperativa, Alliant a Česká pojišťovna. POZOR: s níže uvedenou tabulkou se můžete setkat u různých srovnávačů cen auto pojištění na českém internetu. Tyto ceny však platí pro automobily nízké váhové kategorie s velmi nízkým výkonem v řádu 65 kW - 80 kW, což je velmi nízký obsah motoru, kterým disponuje například Škoda Fabia 1,2 / 77 kW z roku 2005 - 2008.

Volba správného produktu může snížit vaše náklady na povinné ručení až o 70% z běžných cen. Nezapomeňte na vaše preference a zvolte kritéria, která jsou pro vás prioritní. Ne vždy jde pouze o cenu!

Při srovnání cen online zjistíte, že uvedené ceny navíc mnohdy neplatí a je proto nanejvýš rozumné kalkulovat cenu povinného ručení na více srovnávačích a případně také navštívit pobočku vybraného pojišťovacího agenta. Výše jsme vás informovali o kalkulačkách, které vám na základě vyplnění údajů o vozidle, místě vašeho bydliště, osobních údajích a informacích o vašem "bezeškodním" řízení, poradí, která z pojišťoven v ČR nabízí nejvýhodnější povinné ručení vzhledem k vašim prioritám a představě o ceně.

Pojišťovna Pojistné limity Cena povinného ručení
Česká podnikatelská pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.490 Kč
DIRECT pojišťovna 50/50 mil. Kč 1.500 Kč
AXA pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.500 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.620 Kč
Kooperativa pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.690 Kč
Allianz pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.700 Kč
Česká pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.730 Kč
UNIQA pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.750 Kč
Generali Pojišťovna 35/35 mil. Kč 1.890 Kč
Slavia pojišťovna 35/35 mil. Kč 2.060 Kč
ČSOB Pojišťovna 44/35 mil. Kč 2.480 Kč
Příspěvek, který nese název "Nejlevnější povinné ručení - kalkulačka & srovnání autopojištění" byl zřejmě naposledy aktualizován dne 21.07.2018 a je možné, že již není zcela aktuální a nemusí tedy nutně odrážet stávající situaci. Hledáte-li relevantní informace co nejaktuálnější k dnešnímu či zítřejšímu dni 28.07.2024, zeptejte se v diskusi na zkušenosti ostatních lidí a ověřte si tyto informace. Pokud máte pocit, že je příspěvek z poradny začínající větou - Pokud se ptáte jak a kde koupit nejlevnější povinné ručení v roce 2018/2019 pro svůj stávající nebo nový vůz, zpozorněte. Přinášíme aktuální informace týkající se jak kalkulaček povinného ručení pro orientační výpočet ceny autopojištění, tak novinky ohledně srovnávačů povinného ručení na českém… - neúplný nebo nepřesný, případně v něm chybí některé relevantní informace, napište nám, rádi jej doplníme a upřesníme aby byl co nejaktuálnější ke dnešnímu dni 27.07.2024.

Komentáře: ptejte se & odpovídejte!

"Nejlevnější povinné ručení - kalkulačka & srovnání autopojištění"

Automobily Kalkulačka Povinné ručení 6 years - dnes je 27.07.2024

Mohlo by Vás zajímat...